Dengan nama Tuhan yg Maha Mengasihani dan Maha Penyayang

Inilah dia; tentang aku yg terpaling biasa dan hina.

31 Mei 2010

manusia

tak tak. aku tidak paranoid dgn manusia. cuma, kdg kdg aku rasa senak di perut dgn ssetengah situasi. seperti;

1) kenapa manusia suka mbuat konklusi sendiri tanpa cuba menyelidiki dgn lebih mendalam sesuatu hal tersebut?

2) kenapa manusia suka cakap seperti mereka tahu tentang seseorang dgn lebih mendalam sedangkan mereka tidak tahu satu apa dan tidak pernah bertanya?

3) kenapa manusia perlu dengki sedangkn hakikat bahagia seseorang sudah nyata ditulis oleh Illahi dgn cara yg berbeda beda?

4) apakah erti dan makna bahagia kepada setiap orang? adakah memiliki harta yg melimpah ruah ataupun disenangi Allah dan disenangi oleh semua manusia lain?

5) adakah manusia mementingkan pandangan manusia lain yg tarafnya cuma hamba seperti mereka sedangkn pandangan Allah Tuhan Semesta Alam tidak dihiraukn?

6) kenapa manusia selalu lupa tentang kenyataan yg nyawa mereka boleh diragut bila bila masa dan bukan hanya menunggu saat sakit, saat kemalangan atau saat tersalah makan?

7) kenapa manusia perlu menipu? apakah menipu memberi kepuasan yg maksima dlm hidup? apakah dgn mengkeruhkn hubungan sesuatu ukhuwah, manusia akan merasa puas seperti mendapat syurga?

8) kenapa manusia seringkali menidakkn kebenaran yg kononnya telah lama mereka ketahui?

9) kenapa manusia sering menuduh-nuduh? apakah mereka dapat membaca isi hati orang dan apakah dgn menuduh, semua masalah akan hilang dan selesai?

10) kenapa manusia perlu sombong dgn rupa, kepandaian serta harta? adakah semua itu boleh dibawa masuk ke kubur sekali dan akan berguna nanti?okay. lupa hendak beritahu, saya pun manusia juga.

Tiada ulasan: